E6 PROJECT

E6 PROJECT



Een circulair innovatief project


De hoeveelheid afval van elektrische en elektronische apparaten (EEA) groeit nog steeds snel in Noordwest-Europa (NWE), vooral omdat levenscycli korter worden. Een systeemverandering is nodig.


De nieuwe EU-regelgeving hierrond is een eerste stap in de goede richting en spoort de samenleving aan om anders te gaan denken, maar de grootste uitdaging blijft de implementatie: hergebruik, reparatie en refurbishment (HRR) moeten op de eerste plaats gezet worden voor en door de burger. Regio’s en steden staan dicht bij de burger en zijn EEA en kunnen een sterke rol spelen in het promoten van circulaire experimenten die aansluiten bij de nieuwe EU-normen.

In dit project werken we circulaire ecosystemen uit in 6 NWE regio’s (Leuven, Aken, Galway, Nièvre, Den Haag en Appeldoorn). Dit met het doel om de capaciteiten van deze regio’s voor HRR van afgedankte EEA te vergroten. E6 richt zich op de (fysieke en digitale) infrastructuur om laagdrempelige HRR-ondersteuning te bieden aan burgers. Het project ontwikkelt een gezamenlijke strategie en actieplan voor het creëren van multifunctionele service- en repairhub’s met 6 typen tools (bewustwording, decision support, flow management, businessmodellen, datamanagement, integratie). In de 6 regio’s zullen er pilootprojecten opgezet worden die, indien succesvol, opgeschaald zullen worden in NWE door middel van kennisuitwisseling en beleidsacties.

Het project zal een gezamenlijk trainings- en kennisuitwisselingsprogramma implementeren tussen de ecosystemen en de tools.


Alle partners binnen het project zijn: Saxion University of Applied Sciences (coördinator, Nederland), ViTeS, Gemeente Appeldoorn (Nederland), Maakbaar Leuven, Syndicat Mixte Ouvert Nièvre numérique (Frankrijk), European Regions Network for the Application of Communications Technology (Ierland), Institut für Betriebsführung im deutschen Handwerksinstitut e.V. (Duitsland), Gemeente Den Haag (Nederland), Nevers Agglomération (Frankrijk), Volkswirtschaftliches Institut für Mittelstand und Handwerk Universität Göttingen eV (Duitsland), The Gaeltacht Authority (Ierland), Circulus (Nederland), Thomas More Mechelen – Antwerpen Vzw, Stadt Aachen (Duitsland), Foenix Kringloop en Reïntegratie (Nederland), Repair&Share vzw, Vlaams instituut voor technologisch onderzoek (VITO), Comhairle Ceantar na nOileán CTR (Ierland) en Aachener Stadtbetrieb (Duitsland).


Wat zijn de ambities van ViTeS binnen dit project? Op dit moment herstellen en verkopen we alleen elektronische apparaten die klanten, bedrijven of organisaties aan ons doneren. Binnen dit project willen we nu echter ook de activiteit ‘repair as a service’ ontwikkelen (om zo nog meer hergebruik te realiseren). Tegen betaling kunnen mensen/organisaties ViTeS vragen om hun kapotte elektronische apparaten te repareren (terwijl ze eigenaar blijven van het toestel). Om deze service mogelijk te maken gaan we:

1. Onderdelen nog meer bewarend gaan inzamelen.

2. Verder ontwikkelen van kennis en handvaten voor het herstel van elektronische apparaten. Bijvoorbeeld het uitwerken van herstelhandleidingen en het verzamelen en gebruiken van data om tot meer kennis te komen over toestellen en hun mogelijkheden tot herstel.

3. Meewerken aan de ontwikkeling van digitale hulpmiddelen voor het herstel van elektronische apparaten. Bijvoorbeeld interne tracking systemen voor toestellen en online ondersteuning voor potentiële klanten.

4. Onze medewerkers nog meer en gestructureerder opleiden. Het gaat dan zowel over onze herstellers als medewerkers in onze ontvangstpunten/winkels (zodat zij onmiddellijk de juiste diagnose kunnen stellen en toestellen niet nodeloos over en weer gaan tussen onze winkels en ons herstelatelier in Boortmerbeek).

Samen met Maakbaar Leuven een netwerk van regionale herstel- en triage punten uitwerken. Hiervoor gaan we een groot deel van de logistiek op ons nemen.


Dit project is mogelijk gemaakt met de steun van Interreg en Vlaanderen Circulair.





Meer weten over Vlaanderen circulair?



Contact


Privacy
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x